Het is niet altijd eenvoudig vast te stellen of er vanuit een fiscaal oogpunt bezien al dan niet sprake is van een auto van de zaak. U bent verantwoordelijk voor het op de juiste wijze vaststellen van de fiscale bijtelling vanwege het privégebruik van de auto van de zaak.
Dit artikel gaat nader in op de vraag wanneer er sprake is van bijtelling wegens privégebruik. Tevens komt aan de orde hoe deze bijtelling kan worden gecontroleerd en welke mogelijke afspraken daarover zijn te maken met de werkgever. Ook wordt besproken hoe deze afspraken vervolgens zijn te controleren en welke sanctiemaatregelen worden uitgevoerd.
Voor een werknemer die een ‘verklaring geen privégebruik’, dan wel een ‘verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ bij de werkgever heeft ingeleverd, hoeft geen bijtelling plaats te vinden.
Sinds 1 januari 2010 zijn er vier categorieën voor de bijtelling van de auto van de zaak. In welke categorie de auto is ingedeeld, is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. Afhankelijk van de ouderdom van de auto is hier nog een vijfde categorie aan toegevoegd.
In dit artikelkunt u het volgende lezen op HR Praktijk:
- Fiscale bijtelling auto van de zaak voor privédoeleinden
- Schematisch overzicht: het ter beschikking stellen van een auto
- Het begrip ter beschikking stellen
- Begrip auto volgens de wet
- Autokostenforfait
- Wachtdienstregeling
- Autokostenforfait voor autoverkopers
- In het buitenland wonende werknemers
- Wijzigingen in de loop van een jaar
- Administratieve verplichtingen werkgever
- Auto van de zaak en werkkostenregeling
- Praktijkvragen
- Model Aanvulling op de arbeidsovereenkomst inzake verbod op privégebruik van de ter beschikking gestelde bestelauto
Bron: HR Praktijk